RealTime statistieken Analytics 07-10-2011


Wat Google half september tijdens de Google Analytics Partners Summit in de VS al heeft laten zien, wordt nu naar alle gebruikers uitgerold: Google Analytics RealTime. Hiermee heb je een up-to-date overzicht van het verkeer op je site van dat moment. In dit artikel lees je meer over deze nieuwe feature binnen Google Analytics.

Wat is Google Analytics RealTime?
Je ziet het aantal bezoekers dat op dat moment actief is op je site en er wordt per minuut en seconde aangegeven hoeveel dat er zijn. Deze rapporten zullen voortdurend worden bijgewerkt en altijd gegevens tonen van maximaal een paar seconden geleden. Je hebt inzicht in o.a.:

  • bezoeken per verkeersbron
  • welke pagina’s er bezocht worden
  • waar bezoekers vandaan komen op basis van geografische locatie met Google Earth visualisatie
  • of het nieuwe of terugkerende bezoekers zijn
  • zoekwoorden waarmee bezoekers via een zoekmachine op de site zijn gekomen.


Alleen het totaal wordt gerapporteerd, segmenten en filters werken niet in deze rapporten. Je kunt ze vinden in het topmenu onder de tab ‘dashboard’ (binnenkort heet deze tab ‘Home’). Let op dat je wel de nieuwe versie van Google Analytics gebruikt. Deze functie zal in een gefaseerde aanpak naar alle Analytics-gebruikers uitgerold worden, zodat iedereen dit waarschijnlijk binnen 2 weken beschikbaar heeft.

Niet alle rapporten zijn nu realtime
Helaas zullen alleen de rapporten van Google Analytics RealTime up-to-date gegevens bevatten. Door de vele mogelijkheden en functionaliteiten binnen de standaard rapporten van Google Analytics is het op dit moment voor Google niet mogelijk om alle rapporten realtime te tonen. Google zegt hierover dat daarvoor ingrijpende aanpassingen nodig zijn, wat voor hun op dit moment geen prioriteit heeft. De data in de overige rapporten blijven dus beschikbaar met een acceptabele vertraging.

Voordeel bij Social media:
Je ziet direct wat het effect is van je social media activiteiten. Nu dit artikel op Frankwatching is geplaatst, zie ik direct of er bezoekers op mijn site komen met als verwijzende site Frankwatching. Ditzelfde geldt voor een bericht op Twitter. Als je daar een link in plaatst, zie je meteen of je tweet op dat moment effect heeft op het aantal bezoeken.

Campagnes controleren:
Een andere mogelijkheid van de RealTime rapporten is dat je kunt controleren of de campagnes van de juiste tags voorzien zijn en dus goed worden bijgehouden, voordat de campagne wordt gelanceerd. Op deze manier kun je dus binnen enkele seconden zien of de metingen van de campagne-uitingen goed doorkomen, zodat je zeker weet dat je hierop kunt bijsturen. Ook kun je op deze manier links naar bijvoorbeeld 404-pagina’s gelijk onderscheppen en aanpassen. Nu is het vaak zo dat fouten pas worden geconstateerd wanneer de campagnes al actief zijn. Het voordeel is nu dat deze direct verschijnen. Bij offline campagnes kun je dit rapport gebruiken om te zien of je tv- of radiocommercial op dat moment direct verkeer oplevert. Echter kun je dit later in de standaardrapportage ook zien, wanneer je kijkt naar bezoekers per uur.

Gepost op: 07-10-2011  |  vorig bericht | volgend bericht | toon meer berichten
Bron: frankwatching.com
 Inschrijven nieuwsbrief