Regels bij verkopen aan Belgie 29-07-2011


Als u online goederen verkoopt aan Belgische eindconsumenten, let dan op. Binnen de EU gelden zogenaamde drempelbedragen voor export. Voor België ligt dit bedrag op 35.000 euro.

Vaak spreek ik online handelaren die me vol trots vertellen dat ze steeds meer omzet halen uit België. Helemaal goed natuurlijk! België groeit online (dit jaar waarschijnlijk met zo’n 20 procent ten opzichte van 2010) en het vertrouwen om via webwinkels te kopen stijgt. Verder is het land interessant voor Nederlandse bedrijven omdat er Vlaams gesproken wordt. Kortom: een laagdrempelige en bereikbare markt van zo’n 6 miljoen mensen ligt voor het grijpen.

Waar zit dan het gevaar?
België kent een relatief laag drempelbedrag voor de export. Als u meer dan 35.000 euro omzet geboekt heeft aan Belgische eindconsumenten wordt u vanaf dat bedrag geacht om de btw in België te gaan afdragen. Klinkt nog niet echt spannend, want u hebt 'slechts' een Belgisch btw-nummer nodig.

21 procent in plaats van 19 procent BTW
Dan de maar: als u altijd 19 procent aan btw aan de Belgische consument heeft doorberekend kan dit vervelende gevolgen hebben, omdat in België het btw-tarief 21 procent bedraagt. Bij een controle van de Nederlandse of Belgische fiscus schiet u er dus 2 procent bij in. Nederland is verplicht om buitenlandse omzetten door te geven aan het andere EU-land en vice versa.

Per jaar
Overigens geldt dit drempelbedrag per jaar. Als u nog nooit boven dit bedrag heeft gezeten in een jaar, dan is er niets aan de hand. Scoort u er wel een keer boven dan geldt eenmaal afdragen, blijven afdragen. Zorg er, als u zich serieus gaat richten op de Belgische markt, voor dat u op tijd een btw-nummer heeft aangevraagd. Voorkomen is beter dan genezen.

Gepost op: 29-07-2011  |  vorig bericht | volgend bericht | toon meer berichten
Bron: twinklemagazine.nl
 Inschrijven nieuwsbrief