Nieuwsbrieven


De afgelopen weken hebben we nieuwe systemen in gebruik genomen en is de beveiliging van een aantal modules verhoogd. In deze nieuwsbrief vindt u een toelichting daarop. Ook al is het veel informatie, neem de tijd om alle items door te lezen die voor u van belang zijn.

Nieuwe systemen
Er is een nieuw netwerk uitgerold met als behaalde doelen: hogere snelheid + betere performance + flexibele schaalbaarheid en dat alles zonder in te leveren op betrouwbaarheid. Zo is er o.a. overgeschakeld van harde schijven naar SSD (flash geheugen) en hebben alle netwerkkaarten een doorvoersnelheid van 1GB.

Vrijwel alle websites en webshops zijn overgezet naar dit nieuwe platform. Deze verbeteringen betekenen voor u dat uw website(s)/webshop(s) sneller geladen en getoond worden. Fijn voor uw bezoekers en de hogere snelheid wordt gewaardeerd door de zoekmachines, met name Google hangt hier grote waarde aan.

Overigens is weer gekozen voor plaatsing in Nederland en wel zo dicht mogelijk bij/aan de backbone. Niet de goedkoopste oplossing maar wel de beste: de servers zijn met minder hops (tussenstations) te bereiken en eveneens geven zoekmachines de voorkeur aan hosting in het land dat overeenkomt met de (basis)taal van de website. Immers komen uit datzelfde land, in vrijwel alle gevallen, ook de meeste bezoekers.

Mail
Daarnaast zijn er nieuwe en snellere mailservers in gebruik genomen. Om hinder voor u tot een minimum te beperken heeft de migratie/overzetting in de nachtelijke uren plaatsgevonden. Wanneer u gebruik maakt van webmail treft u, begin volgende week, de module in een nieuwe jasje aan. Voordat u daarmee mail kunt versturen dient u de ‘standaard identiteit’ aan te maken, klik na het inloggen op:
- radartje in bovenste balk
- Voorkeuren -> E-mail
- kies voor de optie ‘Persoonlijke informatie’
- onder ‘Your full name’ vult u uw naam in
- onder ‘Default e-mail address’ vult u uw mailadres is
- onderaan afsluiten met button ‘Opslaan’
Indien gewenst kunt u op dezelfde pagina bijvoorbeeld ook een handtekening aanmaken.

DNS
Tevens is er een nieuw DNS-systeem uitgerold, drie robuuste systemen die op verschillende locaties in de wereld staan. Door de verspreiding wordt de kans op ‘downtime’ als gevolg van een DDOS-aanval op onze DNS aanzienlijk verkleind. Wanneer uw mail in de cloud ondergebracht is betekent dit eveneens een reductie m.b.t. dit risico.

Beveiliging nieuwe systemen
Het toenemende aantal aanvallen en hackpogingen heeft ons vorig jaar doen besluiten een systeem (Active Server Defense) te ontwikkelen dat doorlopend het bezoekgedrag controleert. Op basis van indicatoren checkt ASD of er sprake is van een natuurlijke bezoeker. Wanneer de acties discutabel zijn is het ASD-systeem in staat zelfstandig/geautomatiseerd de toegang tot het platform te blokkeren.
In de toekomst zal, voordat een IP-nummer geblokkeerd wordt, de gelegenheid geboden worden om aan te tonen dat er sprake is van een natuurlijk bezoek.

T.o.v. andere hosting-aanbieders doen wij meer om risico’s tot een minimum te beperken. Zo is er geen shell-toegang mogelijk, wordt het beheer niet op de servers zelf gedaan maar halen deze de gewenste aanpassingen op vanuit een extern systeem.

Beveiliging modules
Om te voorkomen dat, tijdens het inloggen, uw gegevens onderschept kunnen worden zijn de nieuwsbrievenmodule Mailpot evenals WebwinkelPlus voorzien van een beveiligde verbinding. Voor Mailpot is het nog verder doorgevoerd, ook de links in elke nieuwsbrief worden omgezet naar ‘https’. Een extra veiligheid voor de ontvanger!

Google-beleid gewijzigd
Voor het indexeren van websites gebruikte Google een crawler die niet kon omgaan met JavaScript en beperkt met CSS. Alles was gebaseerd op leesbare tekst. Om die reden was het gebruikelijk om de JS- + CSS-bestanden en mappen te blokkeren tegen indexering. Sinds deze week heeft Google het roer omgegooid en heeft u hiervan wellicht een melding ontvangen. Google heeft het indexeren breder ingezet en heeft daarvoor toegang nodig tot de JS- + CSS-bestanden. Om eventuele gevolgen te voorkomen hebben wij de afgelopen dagen van alle sites die door ons ontwikkeld zijn dit aangepast.

Tips voor WordPress-gebruikers
WordPress neemt in populariteit toe maar heeft een keerzijde. Door de vele opties kan de website zwaar en log worden wat resulteert in een traag ladende website. Daarnaast worden plug-ins ontwikkeld die in kwaliteit te wensen overlaten. Om toch te profiteren van de voordelen is ons advies de laadtijd van de website te controleren na installatie van elke plug-in. Een goede tool daarvoor is pingdom.com.
Eveneens is het raadzaam om de site te voorzien van caching zodat er een optimale laadsnelheid blijft. Een goede plug-in daarvoor is WP Super Cache.

Wanneer er naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen zijn vernemen wij dat graag.

Met vriendelijke groet,

Akara Webadvies

  Dit venster sluiten
 Inschrijven nieuwsbrief